Search This Blog

Sunday, February 17, 2013

Those Incredible Cormorants

by Sharon McInnes

I was on vacation in Mexico years ago when I noticed a tall black seabird standing on a rock, its wings held out from its body like a dancer. I wondered if the pose was unique to Mexican birds.

Double-crested cormorant. Photo © David C. Stephens*

Years later, waiting in Nanaimo for the ferry to Gabriola, I saw a row of the same birds standing along the pier. By this time though, I’d begun paying attention, and knew they were cormorants. I still wasn’t sure why they held out their wings like that.

Now I know that cormorants hold their wings out to dry because they aren’t waterproof. This may seem like bad planning on the part of the creator of birds, but there is, of course, a good reason: cormorants’ wettable feathers don’t repel water (they have less preen oil than other birds) so they can dive down deep for food. This recent video shows an Imperial Cormorant in Mexico diving down 150 feet to the ocean floor to hunt for fish, amphibians, and crustaceans: www.youtube.com/watch?v=jZ4QAWKgBu4.

The cormorant’s unusual wing-drying pose has been a source of fascination for millennia. In medieval times, it decorated vases and shields. Later, it came to symbolise the Christian cross. In Paradise Lost, Milton created a Satan that, in an attempt to deceive and tempt Eve, disguised himself as a cormorant sitting atop The Tree of Life. Even Charlotte Bronté called on the symbolic power of this prehistoric-looking bird when she did a painting depicting the socialite fortune-hunter, Blanche Ingram, of Jane Eyre fame, as a cormorant. But I think Bronté was unfair to the cormorant.

The Double-crested Cormorant (phalacrocorax auritus), relative of frigate birds and boobies, is the most widespread cormorant in North America. BC has two subspecies: the phalacrocorax auritus albociliatus, which breeds in the Strait of Georgia and Juan de Fuca Strait and is resident year round, and the phalacrocorax auritus cincinatus, which breeds in Alaska and winters along the coast as far south as BC. Here on the Pacific coast the Double-crested Cormorant breeds in colonies of three to a few hundred nests made of sticks, seaweed, twigs, and other marine debris. This cormorant’s double crest of stringy black or white feathers, which appears only during breeding season, gives the bird its name.

The cormorant is easy to identify. Although adults of both sexes appear black from a distance, if you get up close enough you’ll see an orange-yellow face and throat, a hooked bill, and bright blue eyes. If you’re lucky you might even catch a glimpse of the bright blue mouth interior. In flight, the crooked looking neck gives away the bird’s identity. Along the Pacific Coast, Brandt’s and Pelagic cormorants overlap with the Double-crested. Brandt’s are a little larger and have a shorter tail. The adults have bluish (rather than orange or yellow) facial skin. Pelagic Cormorants are smaller, and have very thin necks and a tiny head.

Once prolific throughout the continent, cormorant populations in North America fell dramatically leading up to the 1960s, probably due to the use of DDT and other pesticides. When pesticides were banned, populations began to recover. By 1987, numbers were way up. Today, in most of North America, Double-crested Cormorant population levels have increased so much that these remarkable seabirds are now considered by some to be nuisance birds that compete with the fishing industry and kill vegetation. In many places, including Ontario, Double-crested Comorant populations have been “managed” by oiling eggs, destroying nests, and killing adult birds.

The situation is different in BC, where cormorant numbers have fallen precipitously since the early 1980s. In 1983, for example, Mandarte Island was home to 1,100 active nests. By 2000, that number had fallen to 215. In 2001 the Double-crested Cormorant was ‘red-listed’ (considered threatened) by the provincial government and deemed ‘a species of concern’ by the federal Committee on the Status of Endangered Species in Canada. Scientists suspect the decline is largely due to ongoing disturbance by ever-growing populations of Bald Eagles and egg depredation by gulls and crows. Cormorants also face, of course, the pervasive problems of all seabirds: oil spills, gill-net entanglement and toxic contamination. Sigh.

 *See more of David C. Stephens photos at: www.flickr.com/photos/dcstep.
This article was published in the Flying Shingle on Feb. 11, 2013.
Link to it here:
http://www.flyingshingle.com/cgi-bin/coranto/viewnews.cgi?id=20130211063976799555 

Wednesday, February 6, 2013

Birds in the news ...

SHE'S ONE OLD MAMA! A Laysan albatross named Wisdom, who lives on the Midway Atoll in the Pacific Ocean and is at least 62 years old (like someone else I know, who will defintely NOT be giving birth again) had another baby Sunday morning! Read about it here: http://www.cbc.ca/news/technology/story/2013/02/05/technology-oldest-bird-albatross-wisdom.html.

Although this isn't Wisdom, here are some photos of Laysan Albatrosses courtesy the US Fish and Wildlife Service's National Digital Library, all Public Domain photos that I often rely on. (Much more practical than flying to Midway to snap a few shots up close.)

Photo by David Patte

By Michael Lusk
 
Mother albatross with chick. Photo by Chris Swenson.
 
You can also read about the albatross of Midway Island and plastic contamination on this blog's February 2012 post: http://gabriolabirdblog.blogspot.ca/2012/01/birds-and-plastic-dont-mix-either.html

GOOD NEWS FROM CORNELL
Want to watch more birds up close? Maybe some you don't usually see? The Cornell Lab has just created a great new BirdCam site that allows you to do that. Click here: http://cams.allaboutbirds.org/

RED-FLANKED BLUETAIL STILL IN NEW WESTMINSTER!
As of three days ago, at least, the rare Red-flanked Bluetail, an Old World flycatcher from the Bering Sea region, was still being seen in Queen's Park in New Westminster.

The American Birding Association website says, "Things are getting crazy in British Columbia" in reference to the sightings of this bird in addition to the Citrine Wagtail seen a while ago in Comox and Bramblings in several parts of the province. Their site has several photos of the Bluetail: http://blog.aba.org/2013/01/abarare-red-flanked-bluetail-british-columbia.html. One person I spoke to in New West worried about what will happen to the bird in the spring if there is no other bird to mate with. Will it mate with another species? Will it just live out its life in solitude? Good questions? Any ideas out there?

Wednesday, January 23, 2013

A Bewick's Wren comes to visit

The January Just for the Birds column is about a Bewick's Wren who visited our yard recently. I hope you enjoy it! 

Bewick's Wren photo by Dave Menke.
Photo courtesy USFWS.

Read the column here 
 
 

Saturday, January 5, 2013

The CBC Numbers Are In!

On December 30, a cool dry day, 37 islanders walked, biked, and drove around the northern half of Gabriola counting birds during the 112th Audobon Christmas Bird Count. This year participants counted 4787 individual birds - that’s 1,369 more than last year! The increase was due largely to a massive number of Pine siskins, an irruptive species, whose count jumped to 1139 birds from 244 last year. Large flocks of Surf scoters and American wigeons also added to the count. Birds that travel in flocks can make a one-day count look quite different from year to year.

Flocks of geese (like these Snow geese in Steveston) can number in the hundreds

When looking at the final numbers (below), remember that they document how many birds participants saw; they do not necessarily reflect the actual number of birds on the island on December 30.  There are a few reasons for this:
  • The Christmas Bird Count region includes only the northern section of the island, and some rich bird habitats are on the south end
  • Participants count for a limited time in each area; the birds that get counted are those that happen to be in the area at the same time as the counters
  • Many birds are great at remaining invisible! Luckily, some birders can recognize specific species by song or call, but certainly not all. And even if you know you’re listening to a Song sparrow, for example, if you don’t actually see it, you might not know there are several in the vicinity.

The TOP TEN GABRIOLA SPECIES for 2012 are:
1. Pine siskin (1139)
Chestnut-backed Chickadee: #4 this year
2. Surf scoter (466)
3. Dark-eyed junco (303)
4. Chestnut-backed chickadee (297)
5. Bufflehead (279)
6. Mallard (239)
7. Golden-crowned kinglet (206)
8. American wigeon (175)
9. Spotted towhee (116)
10. House finch (109)

Count numbers for (selected) other Gabriola birds:
  • 101 Common Ravens
  • 78 Song sparrows
  • 78 Red-breasted nuthatches
  • 43 Nothern flickers
  • 34 American robins
  • 32 Barrow’s golden eyes                                         
  • 26 Anna’s hummingbirds                                                             
  • 25 Red-winged blackbirds                                  
  • 23 Steller’s jays
  • 19 Northwestern crows
  • 16 Bewick’s wrens                                                  
  • 11 Downy woodpeckers

Comparisons with the 2011 Count

1.  Last year participants counted 244 Pine siskins. This year is an irruptive year for these small finches and huge flocks (total number: 1139) showed up on December 30. They’re on the move, following the food.  

2.  Anna’s hummingbird numbers almost tripled (26 this year, 10 last year)

3.  There’s a 4-fold increase in the number of Bewick’s wrens. (16 this year, 4 last year)

4.   Red-breasted nuthatch numbers are way up – from 22 last year to 78 this year. (I’m always amazed that such a loud honk comes from such a small bird.)


The red-breasted nuthatch, an irruptive species this year
 
5.  Robins are down – 61 last year, 34 this year

6.  Barrow’s golden-eyes dropped from 266 last year to 32 this year – but don’t worry, it’s that ‘flock’ business

7.  Hurray for an 8-fold increase in Red-winged blackbirds this year! (3 last year, 25 this year)
 
Gobble, gobble ... This year, just for fun, participants counted the feral turkeys!
(It was Christmas, after all!) The grand total counted was 46.
 
A  BIG GABRIOLA THANK YOU to Phyllis Fafard for coordinating the count – again!

Wednesday, December 12, 2012

Love, Death, and A Chickadee

This lovely story was posted on the Nanaimo/Gabriola Birding FaceBook page this morning. Warning: get Kleenex out now - you'll need it for your tears if not your laughter ...

http://www.orionmagazine.org/index.php/newsfrom187/entry/7268/

Monday, December 10, 2012

The Ravishing Red-Winged Blackbird

To read my new column in The Flying Shingle about Red-Winged Blackbirds (and to see lovely photo of one by Gabriolan Garry Davey), click http://www.flyingshingle.com/cgi-bin/coranto/viewnews.cgi?id=20121210463161577827

Enjoy!

Gabriola Christmas Bird Count Dec 30

This year the Christmas Bird Count takes place on Sunday December 30 on Gabriola. And, for the first time, it’s FREE to participate!

The Christmas Bird Count began in 1900 when Frank Chapman of the fledgling Audobon Society suggested a new tradition – rather than hunting birds over the Christmas season, why not do a census of them? Such a good idea! Today more than 2000 communities across North and South America participate in this annual tradition, the longest running Citizen Science survey in the world.
If getting up early to head out in the cold (maybe even snow?) to count birds doesn’t appeal to you ...

Fox sparrow - add him to your list!

consider the benefits for the birds. Researchers and conservation biologists use the collected data to study the long-term health and status of bird populations across the continent. In combination with other Citizen Science surveys such as the Breeding Bird Survey and The Beached Bird Survey, the data provides an up-to-date picture of the continent's bird populations, and the results help guide conservation practices and policies.

If you’d like to join us, please call Phyllis Fafard, the local organizer of the count, at 250-247-9956.